25 červen 2018

Tisková zpráva: Společnost Česká jídelna splnila bronzová kritéria programu Skutečně zdravá škola

Prostřednictvím programu Skutečně zdravá jídelna umožňuje iniciativa Skutečně zdravá škola deklarovat vysoké standardy v kvalitě stravování jídelnám v oblasti hromadného stravování. Přísná bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna nyní plní také Společnost Česká jídelna – zařízení školního stravování, s.r.o, která zajišťuje školní stravování pro dvacet škol v Praze a okolí.

Výrobní provozy České jídelny v květnu prošly auditem společnosti Bureau Veritas, který potvrdil, že plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna. V kuchyni se denně připravuje na 1 200 porcí pokrmů. „Naši snahou je zlepšení životosprávy dětí a rozbití stále ještě živého názoru, že obědy ve školách „se nedají jíst“. Snažíme se vždy nabízet něco nového a jiného, než konkurence,“ říká pan Luděk Blaheta, jednatel společnosti.

Podmínkou pro splnění bronzových kritérií je mimo jiné zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které jídelna přednostně nakupuje od pěstitelů, chovatelů a výrobců s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji. Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin, použitých k přípravě pokrmů. Při úklidu v prostorách kuchyně se používají ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Jídelny zapojené do programu plní předem stanovená kritéria pod kontrolou nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas.

Stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá jídelna plní jídelna Ministerstva zemědělství ČR, bronzová mimo jiné divize Fresh & Tasty skupiny Zátiší Group, která v Praze připravuje kvalitní školní a podnikové stravování, například pro společnost Google. Také je plní restaurace zdravého životního stylu Vitalité z Brna, která poskytuje školní stravování pro 24 základních a mateřských škol v Brně a okolí, a také čtyři domovy seniorů v Brně.

Kompletní přehled zapojených zařízení najdete na online mapě zde.

Kontakty:

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.