12 duben 2021

Školní stravování se může podílet na rozvoji udržitelných a odpovědných forem produkce a spotřeby potravin

Autor: Tom

Každý rok školní jídelny vynaloží téměř 8 miliard korun za zemědělské suroviny a potraviny. Pokud jídelny začnou nakupovat potraviny zblízka od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla pomůže vytvořit pracovní místa a další výhody pro místní ekonomiky, zejména ve venkovských zemědělských oblastech.

Každý rok školní jídelny vynaloží téměř 8 miliard korun za zemědělské suroviny a potraviny. Pokud jídelny začnou nakupovat potraviny zblízka od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla pomůže vytvořit pracovní místa a další výhody pro místní ekonomiky, zejména ve venkovských zemědělských oblastech.

Mohlo by se zdát, že české školní stravování nemůže mít v řešení klimatické krize příliš velký význam. Nicméně více než 350 milionů pokrmů vydaných v rámci školního stravování v českých školách ročně může malými změnami jídelníčků a nákupem produktů zblízka a z udržitelných forem zemědělství výrazně snížit emise skleníkových plynů a další škody na životním prostředí. Každý rok školní jídelny vynaloží téměř 8 miliard korun za zemědělské suroviny a potraviny. Pokud jídelny začnou nakupovat od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla pomůže vytvořit pracovní místa a další výhody pro místní ekonomiky, zejména ve venkovských zemědělských oblastech.

Tématem využívání jídlo zblízka ve školním stravování se bude zabývat konference, kterou pořádá spolek Skutečně zdravá škola. Online konference s názvem Jídlo zblízka ve školním stravování - výhody a překážky využívání regionálních produktů ve školním stravování, se uskuteční ve čtvrtek 18. března od 13.30 hodin. Řečníci představí inspirativní vize i příklady z České republiky i zahraničí, které ukazují, že spolupráce školních jídelen a místních producentů potravin může zásadním způsobem přispět k udržitelnému ekonomickému rozvoji venkovských regionů. 

„Veřejné stravování nabízí obrovskou příležitost pro udržitelný rozvoj místních a regionálních potravinových ekonomik, ochranu životního prostředí a snižování dopadů klimatických změn. Udržitelné systémy nákupu potravin veřejnými institucemi by mohly pomoci udržovat a rozvíjet místní potravinové iniciativy, což by umožnilo zvyšovat povědomí a zhodnocovat místní a regionální gastronomické kulturní dědictví a přispívat k vytváření pracovních míst, hospodářskému růstu a sociální soudržnosti.“, říká Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Přesně o to se snaží program Skutečně zdravá škola, který pomáhá ve školách rozvíjet kulturu zdravého a udržitelného stravování. Do programu zapojených 427 škol a školních jídelen spotřebuje ročně 6 700 tun potravin za 400 milionů Kč. Značná část potravin je nakoupena od regionálních producentů a dodavatelů. Pozitivní přínos programu Skutečně zdravá škola byl potvrzen ziskem první ceny v rámci nezávislého ocenění Ceny SDGs, které uděluje Asociace společenské odpovědnosti ČR.

„Již 99 škol plní bronzová, stříbrná nebo zlatá kritéria programu. Dvě zlaté skutečně zdravé školy jsou Mateřská škola Semínko v Praze a Mateřská škola Fügnerova Louny. Další školy v programu plní část kritérií, přesto, že současná Vyhláška o školním stravování nijak neurčuje kvalitu používaných surovin. Jídelny zvládají využívat kvalitní čerstvé suroviny zblízka i biopotraviny. Ceny stravování sice musely zvýšit, nicméně jen o 10 až 20 procent. Ceny pokrmů jsou tak stále dostupné pro většinu rodičů a z průzkumů vyplývá, že 81 až 88 procent rodičů je ochotno platit více, pokud to bude znamenat vyšší kvalitu pokrmů“, doplňuje Václavík.

Konference Jídlo zblízka ve školním stravování proběhne na platformě Zoom ve čtvrtek 18.3. od 13.30 do 15.30 hodin. Je určena pro zástupce zřizovatelů škol, vedení škol, vedoucí a pracovníky školních jídelen a tvůrce politik v oblasti veřejného stravování. Na konferenci je nutné se předem registrovat.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací