Nové kritérium v programu Skutečně zdravá jídelna bere v potaz vliv úklidových a pracích prostředků na zdraví a planetu
Od 1. 9. 2016 došlo k rozšíření programu Skutečně zdravá jídelna o nové kritérium, vztahující se k prostředkům na úklid a mytí.
„Snažíme se, aby jednotlivá kritéria programu zajišťovala nejvyšší možnou kvalitu, inspirovala školy a jídelny k pozitivním změnám, ale zároveň odrážela reálnou situaci na trhu a byla dosažitelná,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel iniciativy Skutečně zdravá škola. „Snažíme se průběžně získávat zpětnou vazbu jak od škol a jídelen, tak od odborníků z oboru,“ doplňuje.
Běžně používané úklidové a prací prostředky obsahují velké množství chemických látek, které jsou problematické nejen pro životní prostředí, ale mohou ohrožovat i zdraví dětí. Jejich zbytky ulpívají na umytém nádobí, na vypraném prádle a jejich výpary při úklidu dýcháme.
Ekologicky šetrné prostředky jsou v přírodě lehce a rychle rozložitelné, jsou vyráběny z přírodních obnovitelných zdrojů, s použitím šetrných metod a s úsporou energií. Vzhledem k jejich koncentrovanému složení se snižuje množství obalů a z důvodu nezávadnosti obsahu se zjednodušuje i jejich recyklace.
„Jsme přesvědčeni o tom, že Skutečně zdravá jídelna by měla používat takové prostředky, které jsou maximálně šetrné jak ke zdraví strávníků a pracovníků, kteří je používají, tak k přírodě. Takové prostředky jsou již na českém trhu běžně dostupné a není pro školy problém přejít na nového dodavatele,“ říká Václavík.
Nově zařazená kritéria programu:
Bronzová úroveň
Kritérium B10
Při úklidu v prostorách kuchyně/jídelny a mytí nádobí jsme zahájili přechod na ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
Stříbrná úroveň
Kritérium S7
Při úklidu v prostorách kuchyně/jídelny a mytí nádobí používáme jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
Aby jídelny splnily podmínky nových kritérií, bude po nich program požadovat přechod na ekologicky šetrné čisticí a prací prostředky.