17 listopad 2016

Již 20 ze 220 škol plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá škola

Autor: Skutečně zdravá škola

V sobotu 12. listopadu se na konferenci Skutečně zdravá škola předávala ocenění školám zapojeným ve stejnojmenném programu. Školy plnily kritéria programu, která směřují ke zkvalitnění školního stravování a k rozvoji vzdělávání o jídle. Z 220 škol zapojených do programu jich k dnešnímu dni již 20 plní bronzová kritéria.

Konference Skutečně zdravé školy každoročně veřejně hodnotí a prezentuje úspěchy škol zapojených do stejnojmenného programu. Školy v rámci programu usilují o zlepšení školního stravování a zlepšení vzdělávání o výživě a mohou v něm dosáhnout tří stupňů-certifikátů, bronzového, stříbrného a zlatého, podle toho, jak se jim daří plnit předem stanovená kritéria.

V rámci konference školy prezentovaly své úspěchy a proběhlo i představení řady vzdělávacích aktivit a programů s tématikou jídla, které mohou školy zapojit do svých školních vzdělávacích programů.

20 škol z celkových 220 dosáhlo jen letos na bronzový certifikát. Co konkrétně (nejen) bronzové školy dělají? 

  • Čím dál více jsou využívány školní zahrady jak k výuce, tak k pěstování ovoce a zeleniny. Kuchařky využívají zahrady k pěstování bylinek.
  • Velmi oblíbené jsou aktivity související s vařením. Děti vítají možnost připravit ve cvičné kuchyňce zdravé pokrmy.
  • Řada škol organizuje různé projektové dny, vzdělávací akce a jarmarky či zahradní slavnosti, na které zve rodiče. Děti sami pomáhají s organizací, zajištění občerstvení a nabízí své výpěstky.
  • Několik jídelen zorganizovalo vaření pro rodiče nebo připravily tématické dny dle sezóny nebo tradiční pokrmy různých zemí.
  • Jídelny čím dál více využívají místní dodavatele surovin a potravin.
  • V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje.
  • Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky. Ukázalo se, že kuchařky někdy vařily z těchto potravin v dobré víře, že jsou pro děti vhodné, protože jsou doporučené státem. Po vysvětlení zdravotního přínosu čerstvých surovin většinou neměly problém na ně přejít.

Školy zapojené do programu se shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací