29 březen 2018

Jídelna ministerstvo zemědělství splnila stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá jídelna

Autor: Skutečně zdravá škola

Pracovníci Ministerstva zemědělství v Praze obědvají ve skutečně zdravé jídelně. Po splnění bronzových kritérií v říjnu 2017 nyní jídelna Ministerstva prokázala splnění také náročných stříbrných kritéria programu Skutečně zdravá jídelna.

Prostřednictvím programu Skutečně zdravá jídelna umožňuje iniciativa Skutečně zdravá škola deklarovat vysoké standardy v kvalitě stravování také jídelnám v oblasti hromadného stravování. Přísná stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá jídelna nyní plní také jídelna Ministerstva zemědělství v Praze.

Jídelna pro zaměstnance Ministerstva zemědělství je provozována státní příspěvkovou organizací Zařízení služeb Ministerstva zemědělství. Stravovací provoz ministerstva v březnu prošel auditem společnosti Bureau Veritas, který potvrdil, že plní stříbrná kritéria programu Skutečně zdravá jídelna. V jídelně se denně připravuje na 500 porcí pokrmů. „Jídelna ministerstva zemědělství se dlouhodobě snaží o přípravu chutných pokrmů ze surovin od domácích zemědělců a výrobců. Jsem rád, že jsme jim nyní mohli pomoci tuto snahu zviditelnit pomocí nezávislého ověření kvality,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá jídelna.

Podmínkou pro splnění stříbrných kritérií je mimo jiné zajistit, že pokrmy neobsahují žádné nežádoucí přísady a při jejich přípravě se minimalizuje používání polotovarů. Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které minimálně z 50 procent pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve Středočeském nebo sousedních krajích. Pět procent používaných surovin musí pocházet z ekologických farem. Pokrmy v jídelním lístku odrážejí sezónnost a strávníci mají v jídelně k dispozici informace o původu potravin, použitých k přípravě pokrmů. Při úklidu v prostorách kuchyně se používají výhradně ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

„Jídelna pro zaměstnance Ministerstva zemědělství nakupuje suroviny převážně od drobných pěstitelů a chovatelů. Téměř 15 procent všech surovin pochází z ekologických farem, polovina všech surovin pochází od lokálních dodavatelů ze středních Čech. Každý měsíc do kuchyně nakoupí až 2 000 kg biobrambor z farmy Bemagro Malonty, 50 až 100 kg hovězího biomasa z Bioparku Lipová a bioobiloviny z firmy Country Life. „Seznam všech našich dodavatelů zveřejňujeme na web stránce a na nástěnce v jídelně. Jednáme také o dodávkách kuřecího biomasa a biomléka,“ říká paní Martina Wannerová, vedoucí gastronomického provozu.

Do programu Skutečně zdravá jídelna se mohou přihlásit nejen školní, ale také podnikové a veřejné jídelny. Jídelny zapojené do programu plní předem stanovená kritéria pod kontrolou nezávislé mezinárodní certifikační společnosti Bureau Veritas.

Stříbrná kritéria programu plní Zdravá školní jídelna Vitalité z Brna, která poskytuje školní stravování pro 24 základních a mateřských škol v Brně a okolí. Bronzová kritéria programu Skutečně zdravá jídelna plní mimo jiné divize Fresh & Tasty skupiny Zátiší Group, která v Praze připravuje kvalitní školní a podnikové stravování, například pro společnost Google, a také čtyři domovy seniorů v Brně.

Kompletní přehled zapojených zařízení najdete na online mapě zde.

Zpět na aktuality

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací